torstai 22. joulukuuta 2022

Wikipedia halutaan korvata "Tiedoilla"

Venäjän hallitus haluaa korvata Wikipedian omalla nettitietosanakirjallaan, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Znanija (suomeksi "Tiedot") -nimisen sivuston pitäisi olla valmis ensi vuoden alussa. Digitalousministeri Maksut Shadajevin mukaan Wikipediaa ei olla kokonaan kieltämässä, mutta hakukoneet pakotetaan antamaan etusija Znanijalle.

Znanija-sivustoa on työstetty vuodesta 2019 Bolshaja rossijskaja entsiklopedija -tietosanakirjan pohjalta. Shadajevin mukaan siinä on nyt yli 100 000 artikkelia. Ajan tasalla olevan tieteeseen perustuvan tiedon lisäksi sivustolla sanotaan olevan "tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä". Se haluaa tarjota "todenmukaista informaatiota" ja "herättää käyttäjien luottamusta".

Venäjänkielisessä Wikipediassa on nykyään yli 1,877 miljoonaa artikkelia. Venäjän sensuuriviranomainen Roskomnadzor on vaatinut muutoksia sen teksteihin ja uhannut estää pääsyyn sivustolle. Hakukoneiden tulee ilmoittaa venäläisille, että Wikipedia kuuluu Yhdysvalloissa rekisteröidylle säätiölle ja rikkoo Venäjän lainsäädäntöä, koska se ei poista maan Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa koskevia "väärennöksiä". Venäläinen tuomioistuin on määrännyt yhteensä seitsemän miljoonan ruplan sakot Wikimedia-säätiölle, jolla ei ole maassa edustustoa.

Znanija-sivuston keskeneräisen näköinen kokeiluversio löytyy täältä. Venäjän uutiset on aiemmin kertonut Wikipediasta kopioidusta Runiversalis-sivustosta, jota sensuroidaan vapaaehtoisvoimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti