torstai 22. joulukuuta 2022

Sodan vastustajia on pidätetty ennätysmäärä

Venäjällä on tänä vuonna pidätetty 19 443 maan Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vastustajaa, kertoo Telegram-kanava Vjorstka. Tämä on ennätysmäärä viimeisten kymmenen vuoden ajan protesteissa.

Venäjän hyökkäyssodan vastustajille on määrätty sakko- ja arestirangaistuksia, ja eräitä vastaan on nostettu rikossyytteitä. Hallinnollisia syytteitä on nostettu yli 5000. Rikossyytteen on saanut 378 henkilöä, joista 7 on alaikäisiä. Rikostuomioita on annettu 50.

Pidätetyistä noin 55 % on miehiä. Eniten ihmisiä on pidätetty Moskovassa (8949) ja Pietarissa (5423). Seuraavina tulevat Novosibirsk, Jekaterinburg ja Nizhni Novgorod.

Sodanvastaisia mielenosoituksia oli eniten helmi-maaliskuun vaihteessa. Toinen protestiaalto oli liikekannallepanon jälkeen syyskuussa. Maaliskuussa tehdyt hallintolain muutokset määrävät 30 000 ruplan sakon "armeijan halventamisesta". "Rikkomuksen" toistuessa asia siirtyy rikoslain piiriin.

Rikossyytteistä suurin osa koskee armeijaa koskevia "väärennöksiä", Venäjän sodankäynnin symbolien (esim. kirjaimet Z ja V) "vandalisointia" ja "armeijan halventamista". Lain mukaiset enimmäistuomiot ovat "väärennöksistä" 15, "vandalismista" kolme ja "halventamiesta" viisi vuotta vankeutta. Moskovalainen kunnanvaltuutettu Aleksei Gorinov on tuomittu vankileirille kuudeksi vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ja poliitikko Ilja Jashin 8 vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi.

Lakien soveltamisessa ei ole juurikaan säännönmukaisuutta. On mahdotonta sanoa, mistä sanoista saa varmasti syytteen ja minkä pituinen rikostuomio tulee olemaan. Lähes kolmasosa Vjorstkan yhdessä OVD-Infon kanssa analysoimista rikossyytteistä koskee julkaisuja sosiaalisessa mediassa, Telegram-kanavilla ja tiedotusvälineissä. Tunnetuin "offline-tapaus" on sodanvastaisia lentolehtisiä levittänyt pietarilainen taiteilija Aleksandra Skotshilenko, joka on ollut pidätettynä maaliskuusta lähtien. Tuttavien kanssa keskustelusta on nostettu 9 rikossyytettä.

Hyökkäyksistä kutsuntatoimistoja ja hallintorakennuksia vastaan on nostettu syytteet 44 henkilöä vastaan, joista vain yksi on nainen. Tämä on 17-vuotias kazanilainen koulutyttö, joka yritti sytyttää paikallisen kutsuntatoimiston. Udmurtialainen Ilja Farber on tuomittu samasta rikoksesta kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankileirille. 

Rikossyytteen aiheita ovat myös "terrorismi", "vakoilu" ja "valtiopetos". Siperiasta on löydetty kuuden nuoren muodostama vasemmistolainen "terroristiryhmä", jonka tavoitteena oli räjäyttää hallintorakennuksia ja rautatielinjoja. Sen jäsenet väittävät, että heidän tunnustuksensa on saatu kiduttamalla.

Asiantuntijat uskovat sodanvastaisten protestien jatkuvan niiden tukahduttamisyrityksistä huolimatta. Kyse on lähinnä lähinnä yksittäisistä teoista tai taloudelliseen tilanteeseen liittyvistä paikallisista mielenosoituksista. Vallanpitäjien koventuneet toimet voivat aiheuttaa myös uusia protesteja, jotka saattavat olla aikaisempaa radikaalimpia.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti