keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Prigozhinista on tullut Putinin hallinnon ongelma

Jevgeni Prigozhin on riitautunut Putinin hallinnon ja ystävien kanssa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Yksityisarmeija Wagnerin perustaja, joka on saanut poliittista painoarvoa Venäjän hyökkäyssodan aikana, herättää tyytymättömyyttä Venäjän presidentin lähipiirissä.

Vazhnyje istorii -sivuston mukaan Putinin lähipiiri on tyytymätön Prigozhiniin. Pietarin kuvernöörin Aleksandr Beglovin kanssa riitauduttuaan hän yrittää vaikuttaa erityisesti presidentin hallinnon varajohtajan Sergei Kirijenkon virkanimityksiin. Kirijenko ei pidä varsinkaan Prigozhinin aktiivisesta toiminnasta palkkasotureiden miehittämässä Donbasissa.

Putinin lähipiiriin ja propagandavälineisiin tunkeutunut Prigozihin huolettaa presidentin hallintoa, koska se ei pysty hallitsemaan häntä ja hänen mediaansa. On mahdotonta ennustaa, minkälaisia raportteja Putin saa Donbasin tilanteesta ja miten niiden sisältö vastaa Kirijenkon näkemyksiä. 

Prigozhin on saanut vastaansa myös presidentin vanhat ystävät kuten Rossija-pankin pääomistajan Juri Kovaltshukin. Vaikka Pietarissa Putin joutui työskentelemään rikollisten kanssa, hän ei koskaan päästänyt heitä omaan lähipiiriinsä. Prigozhinin suhteen Putin on joutunut rikkomaan sääntöään olla "ylentämättä" rikollisia.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on sekoittanut kortit ja nostanut kymmenen vuotta vankilassa istuneen rikollispäällikön sotatoimien johtoon. Yksityisarmeija Wagnerin johtaja on kokenut itsensä riittävän tärkeäksi puuttuakseen poliittisiin kysymyksiin. Putinin vanhat ystävät eivät halua leikkiä samalla hiekkalaatikolla, mutta nykyisessä tilanteessa he eivät voi avoimesti arvostella presidentin tukemaa Prigozhinia.

Prigozhinia vastustaa myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Se on huolissaan vankien värväämisestä Wagneriin ja pelkää joutuvansa vastuuseen Ukrainan sodassa sallituista kidutuksista ja murhista.

Turvallisuusviranomaisia huolestuttavat eniten seuraukset, jotka aiheutuvat rikollisten palaamisesta siviilielämään. FSB joutuu seuraaamaan sotaan osallistuneita ja Wagnerissa uusia taitoja oppineita vaarallisia rikollisia. Prigozhinin ylilyönneistä muodostuu sille kokonaan uusi ongelma.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti