sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Kirkko rinnastaa Putinin tsaariin ja arkkienkeliin

Venäjän ortodoksinen kirkko on kohottanut Putinin arkkienkelin arvoon, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Presidentin puolesta rukoillaan tsaarille kuuluvalla tavalla.

Uskonnollinen TV-kanava Spas esitteli hiljattain pappien venäläissotilaille Donbasissa jakamaa rukouskirjaa, jonka vinjetti koostuu rististä ja kalashnikoveista. Rukouksessa pyydetään "antamaan voitto ylipäällikkö Vladimirille, rohkealle arkkistrategille ja Venäjän jumalaarakastavalle hallitsijalle".

"Arkkistrategi" on arkkienkeli Mikaelin nimitys, joka tarkoittaa taivaallisen sotajoukon johtajaa. Keisari Paavali I kutsui näin Aleksandr Suvorovia, jonka hän oli ylentänyt generalissimukseksi. Tsaarien erityisasemaa korostettiin rukouksissa mainitsemalla heidät etu- ja isännimellä.

Vuosituhannen alusta lähtien "presidentin rukouksessa" Putin mainittiin ilman isännimeä, ja arkkienkeli Mikael ilmoitettiin hänen avustajakseen. Rukous ei muuttunut kahteenkymmeneen vuoteen, mutta syksyllä 2022 patriarkka Kirill ehdotti uutta rukousta "Vladimir Vladimirovitshin" terveyden puolesta.

Kirill viittasi Putinin tsaaristatukseen huomauttaen, että heidän tulisi istua vierekkäin, kuten tsaari ja patriarkka yleensä istuivat. Nyt kirkon johto on mennyt vielä pitemmälle ja rinnastanut Putinin arkkienkeliin.

Samassa TV-ohjelmassa Moskovan kansainvälisten suhteiden instituutin kirkkoherra Igor Fomin kertoo valtionpäämiehen pyhästä oikeudesta tappaa: "Hallitsijoilla on oikeus rangaista, katkaista maalliset kohtalot ja saattaa ihminen järkiinsä jopa elämän riistämisen kaltaisen kauhean teon avulla."

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti