keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Joka kuudes yritys irtisanoo työntekijöitä

Joka kuudes venäläisyritys on aloittanut irtisanomiset liikevaihdon laskun ja muiden ongelmien takia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Tieto käy ilmi HR-konsulttiyhtiö Ancorin tutkimuksesta.

Henkilöstöä vähentäneistä yrityksistä lähes puolet on irtisanonut 10-30 % työntekijöistään, ja joka seitsemäs yritys on erottanut puolet henkilökunnastaan. Irtisanomisia on eniten kulutustavaroiden, vähittäiskaupan, hotelli- ja ravintola-alan, lääketieteen ja farmasian piirissä.

Eniten ovat irtisanoneet Venäjän markkinoilta poistuneet kansainväliset yritykset. Vähittäiskaupassa toimintansa on lopettanut 80 % ulkomaisista brandeista ja autoteollisuudessa sotaa edeltäneistä 20 tehtaasta toimii vain kaksi.

Eräillä aloilla on kuitenkin puutetta työvoimasta. Erityisen akuutti pula on liikekannallepanon takia ulkomaille muuttaneista IT-asiantuntijoista sekä insinööri- ja teknisen koulutuksen omaavista ammattilaisista. Virallisten tilastojen mukaan Venäjän työttömyysaste oli syyskuussa vain 3,8 %. Tämä johtuu maan heikosta demografisesta tilanteesta, toteaa Alfa-pankin pääekonomisti Natalija Orlova. 

Venäjä menettää väestöään paitsi luonnollisista syistä myös muuttoaallon takia, joka on vienyt maasta ainakin miljoona ihmistä. Orlovan mukaan ulkomaille on muuttanut noin 1,5 % Venäjän työvoimasta. Talouskehitysministeriön mukaan työvoima väheni pelkästään syyskuussa 600 000 henkilöllä.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän työttömyysaste jatkaa ensi vuonna laskuaan, eikä lähitulevaisuudessa ole odotettavissa joukkoirtisanomisten aaltoa. Pitkän tähtäimen ennusteissa ei heidän mielestään ole järkeä, sillä liiketoiminnan suunnitteluhorisontti on nyt korkeintaan yksi vuosineljännes, ja geopoliittisista syistä tilanne voi kääntyä täysin päälaelleen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti