tiistai 13. joulukuuta 2022

Batman ja Spiderman korvataan bylinoiden sankareilla

Putin on antanut hallituksen tehtäväksi popularisoida "perinteisten arvojen" mukaisia venäläisiä sankareita, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Tällaisia ovat esimerkiksi Dmitri Donskoi ja Aleksanteri Nevski sekä bylina-runojen ja satujen sankarit.

Venäjän presidentti tapasi marraskuun alussa historioitsijoita ja uskontokuntien edustajia. Politologi Natalja Narotshnitskaja valitti tapaamisessa, ettei hän löydä lapsenlapselleen T-paitaa, jossa olisi kuvia venäläisen kansanperinteen tai satujen sankareista. Kaupoissa on vain "Batman, Spiderman ja kaikenlaisia hirviöitä".

Putinin mukaan "ulkoiset symbolit ovat hyvin tärkeitä, mutta ne toimivat vain, jos ne perustuvat koko kasvatusjärjestelmään lastentarhasta alkaen". Presidentti lupasi "jouduttaa kehitystä" ja vaatii hallitusta "aloittamaan venäläisten sankarien kuvien käytön painotuotteissa, matkamuistoissa ja kulutustavaroissa 15.5.2023 mennessä". Kansanvalistusjärjestö Znanijelta, Venäjän tiedeakatemialta, historialliselta ja sotahistorialliselta seuralta odotetaan raporttia "varsinkin Venäjän historiaan liittyvän nykyaikaisen tieteellisen tiedon popularisointimekanismeista nuorison keskudessa". 

Pian tämän jälkeen paikalliset viranomaiset alkoivat kieltää lapsia tulemasta uudenvuodenjuhliin populaarikulttuurin hahmoiksi pukeutuneina. "Meille kerrottiin lastentarhassa, että juhlaan voi pukeutua vain kotimaiseksi hahmoksi ja että kaikenlaiset Huggy Wuggyt ja muut ulkomaiset sankarit ovat kiellettyjä. Jänikset, nallet ja muut sallitaan", sanovat esikoululaisten vanhemmat Siperian Tshitassa.

Lausunnot venäläisten sankarien epäsuosiosta eivät vastaa todellisuutta. Venäjän elokuvateollisuuden suosituimpia tuotteita on piirroselokuvasarja "Kolme sankaria" (kuvassa), josta on vuodesta 2004 lähtien ilmestynyt 11 osaa. Verkkolehti The Insider kertoo, että Venäjän elokuvasäätiö on myöntänyt sata miljoonaa ruplaa vastikkeetonta tukea uudelle sankari Ilja Murometsista ja rosvo Soloveista kertovalle elokuvalle. Terässydän-nimisessä filmissä heidät kaivetaan lumivyöryn alta ja muutetaan kyborgeiksi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti