torstai 15. joulukuuta 2022

Lainasanojen kielto etenee duumassa

Duuma on hyväksynyt ensimmäisessä käsittelyssä lain ulkomaisten sanojen kieltämisestä, kertoo talouslehti Kommersant. Kielilakiin tehtävien muutosten on tarkoitus poistaa käytöstä sellaiset lainasanat, joilla on vastine venäjän kielessä.

Varaopetusministeri Tatjana Vasiljevan mukaan laki tulee koskemaan viranomaisten toimintaa, valtiollista ja kunnallista viestintää sekä koulutusta, kertoo Venäjän liittokokouksen lehti Parlamentskaja gazeta. Duuman kulttuurivaliokunnan johtaja Jelena Jampolskaja sanoo, että sen vaikutusalaa voidaan laajentaa myös tiedotusvälineisiin ja mainontaan. Hänen mukaansa lainasanat ovat "turmelleet venäjän kielen". Eroon on päästävä myös "kaikista vääristä sanapainoista, lukusanojen hirviömäisistä taivutuksista, vulgarismeista ja säädyttömistä ilmaisuista".

Duumassa halutaan kannustaa kielenkäytön puhtauteen säätämällä sakkorangaistukset lain rikkomisesta. Samalla varoitetaan ylilyönneistä, sillä lainasanoja ovat esimerkiksi "prezident", "federatsija", "deputat" ja "respublika".

Venäjän liittoneuvoston puheenjohtaja Valentina Matvijenko on aiemmin kehottanut venäläisiä säilyttämään "Pushkinin kielen" ja lopettamaan "kaikki uudet tuulahdukset". Duumassa on myös esitetty aloite muiden kuin kyrillisten kirjainten kieltämisestä mainonnassa. Parlamentin alahuoneen liikennevaliokunnan varajohtajaa Rafael Mardanshinia häiritsevät englanninkieliset opasteet ja kuulutukset lentokentillä "erityisesti nykyisen ulkopoliittisen tilanteen valossa". Liittoneuvoston tiedotuslautakunnan johtajan Aleksei Pushkovin mukaan maaseudulla ei tarvita englantia, ja ulkomaisten lentomatkustajien tulee "opetella riittävässä määrin venäjää".

Telegram-kanava 7x7 on pyytänyt lukijoitaan esittämään venäläisiä vastineita eräille lainasanoille. Tulevaisuuden Venäjällä turhia ovat ainakin "kovorking", "frilanser" ja "kompjuter". Epäilyttäviltä vaikuttavat myös "konstitutsija", "mobilizatsija" ja "patriotizm", arvelee Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti