maanantai 19. joulukuuta 2022

Venäjän osakemarkkinat oli vuoden huonoin

Venäjän osakemarkkinat eivät ole toipuneet maan hyökkäyssodan aiheuttamasta romahduksesta, kertoo verkkolehti The Moscow Times.

Venäläisyritysten dollarimääräinen yleisindeksi RTS on laskenut tänä vuonna 35 %, mikä on suurin pudotus sitten vuoden 2008 ja huonoin tulos Bloombergin seuraamien 92 globaalin yleisindeksin joukossa. Moskovan pörssin ruplaindeksi on laskenut 44 % pyyhkien pois kahdeksan biljoonan ruplan pääoman.

"Venäjän osakemarkkinoiden tilanne heijastaa talouden synkkiä näkymiä, joihin alkavat vaikuttaa länsimaiden pakotteet. Todennäköinen maailmanlaajuinen taantuma seuraavien muutaman vuosineljänneksen aikana ei lupaa mitään hyvää Venäjän öljylle, varsinkaan kun EU on päättänyt vähentää riippuvuuttaan venäläisistä raaka-aineista", sanoo InTouch Capital Marketsin analyytikko Petr Matys.

Vaikka Venäjän tilastokeskus arvio talouden laskun vain 2-3 prosentiksi ja hallitus lupaa talouden elpyvän muutaman vuoden kuluessa, suurimpien venäläisyritysten osakkeet makaavat pohjalla. Lukoil ja Gazprom, kaksi indeksien raskassarjalaista, ovat menettäneet tänä vuonna arvostaan 30 % ja 54 %. Sberbank, joka oli aikoinaan Euroopan suurin, mutta nykyään dollareista, euroista ja SWIFT-järjestelmästä erotettu paaria, on romahtanut 54 %.

Se, että markkinat eivät elvy, kertoo suurten institutionaalisten sijoittajien kysynnän puutteesta, sanoo ITI Capitalin strategi Iskander Lutsko. "Iso raha", jopa alkuperältään venäläinen, välttelee Moskovan pörssiä kuin spitaalista. 

Yksityisten sijoittajien virta jatkuu tästä huolimatta: heitä on jo 22,6 miljoonaa, mikä on 5 miljoonaa enemmän kuin vuoden alussa. Kaksi kolmasosaa tileistä on kuitenkin tyhjiä, ja 90 % ei käy kauppaa ollenkaan. Välittäjillä on 2,1 miljoonaa aktiivista asiakasta, arvio Venäjän keskuspankki marraskuussa.

Liikekannallepano on heikentänyt yksityissijoittajien osakekysyntää, sanoo Lutsko. Ulkomaille on muuttanut ainakin miljoona ihmistä, jotka ovat vieneet mukanaan 36 miljardia dollaria eli joka kolmannen venäläisellä valuuttatilillä säilytetyn dollarin.

Ensi vuosi ei lupaa mitään hyvää Venäjän osakemarkkinoille, varoittaa Matys. Ilman pakotteiden rajoittamaa uuden rahan virtaa ne tulevat jatkamaan taantumistaan.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti