sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Kirjastot sensuroivat kokoelmiaan

Moskovan kirjastot poistavat hyllyistään HLBT-aiheisia, sodanvastaisia ja "ulkomaisten agenttien" teoksia, kertoo uutissivusto Meduza. Kiellettyjä kirjoja ei lainata eikä niihin oteta varauksia.

Verkkolehti The Villagen mukaan Moskovan keskustan hallintopiirin kirjastoille on annettu kiellettyjen kirjailijoiden luettelo. Heidän joukossaan ovat Boris Akunin, Dmitri Gluhovski, Dmitri Bykov, Andrei Makarevitsh ja Jekaterina Shulman. Kirjastoja on kehotettu myös poistamaan teokset, joiden kuvitus sisältää "homopropagandaa". Ohjeet on annettu häveliäästi puhelimitse. Erään eteläisen hallintopiirin kirjaston johto on päättänyt piilottaa kymmenen kirjailijan teokset ennen odotettavissa olevaa syyttäjänviraston tarkastusta.

Venäjällä tuli joulukuun alussa voimaan uusi "ulkomaisia agentteja" koskeva laki, joka muun muassa kieltää heitä "tuottamasta informaatiomateriaaleja" alaikäisille. Kaupoissa heidän kirjojaan saa myydä vain läpinäkymättömässä pakkauksessa merkinnällä "18+". Duuma hyväksyi marraskuun lopussa lain "ei-perinteisten sukupuolisuhteiden propagandan" täydellisestä kieltämisestä, mutta presidentti Putin ei ole vielä allekirjoittanut lakia.

Kuvassa kiellettyjä kirjoja petroskoilaisen kirjakaupan hyllyllä, toistaiseksi läpinäkyvässä muovissa. Kirjapainot ovat törmänneet uuteen ongelmaan, sillä niillä ei ole värillistä pakkausmateriaalia.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti