tiistai 20. joulukuuta 2022

Alkoholismi lisääntyy maaseudulla

Alkoholiriippuvaisten määrä on kasvanut Venäjän maaseudulla vuoden aikana 7 %, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Alkoholismista johtuvat mielenterveyshäiriöt ovat lisääntyneet 6 %, sanoo Venäjän terveysministeriön osastopäällikkö Jelena Sheshko.

Sheshkon mukaan Venäjän maaseutuväestön alkoholikuolleisuus on kasvussa. Alkoholismi on lisääntynyt 7 % myös naisten keskuudessa. Virkailija yhdistää lähes 30 % ulkoisista syistä johtuneista lasten kuolemista vanhempien alkoholismiin.

Virallisten tilastojen mukaan alkoholin kulutus henkeä kohden on Venäjällä vähentynyt 15,7 litrasta vuonna 2008 yhdeksään litraan vuonna 2021. Alkoholin käytöstä johtuva kuolleisuus on laskenut samaan aikaan 39 % miehillä ja 36 % naisilla.

Tänä vuonna alkoholin kulutus on lisääntynyt voimakkaasti sodan ja liikekannallepanon seurauksena. Eniten se on kasvanut Ukrainan rajan lähellä Belgorodin (+20 %) ja Kurskin (+16 %) alueilla. Entistä enemmän juodaan myös Tambovin ja Voronezhin (lähes +12 %), Orlovin (+10,7 %) ja Lipetskin (+ 9 %) alueilla. Venäläiset ostavat useimmiten halpaa kotimaista vodkaa, joka maksaa vähän yli 200 ruplaa pullolta.

Auditointi- ja konsulttiverkosto FinExpertizan mukaan venäläiset käyttivät kolmannella vuosineljänneksellä 16 % enemmän rahaa alkoholiin, savukkeisiin ja makeisiin. Alkoholiviraston mukaan vodkan kulutus on kasvanut 11 kuukauden aikana kuudella prosentilla 68,8 miljoonaan dekalitraan.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti