maanantai 19. joulukuuta 2022

Pioneerit palaavat Venäjälle

Venäjälle perustetaan uusi valtiollinen lapsijärjestö, kertoo talouslehti Kommersant. Sen mallina toimii neuvostoaikainen kommunistinen pioneeriliike.

Venäjän vallanpitäjät lisäävät lapsiin ja varhaisnuoriin kohdistuvaa propagandatyötä. Sen olennainen osa on koululaisjärjestö, jonka perustava kokous jatkuu Moskovassa tiistaihin saakka. Uutta järjestöä on verrattu Neuvostoliitossa Komsomolin alaisuudessa toimineisiin pioneereihin. 

Järjestöä koskevan lain mukaan siihen kuuluminen on vapaaehtoista, mutta organisaattorien tavoite on saada sen jäseniksi suurin osa Venäjän koululaisista. Presidentti Putin on järjestön hallintoneuvoston johtaja, ja hän nimittää myös organisaation hallituksen puheenjohtajan. 

Koululaisjärjestön toimintaa on suunniteltu opetusministeriössä. Liikkeen päätavoite on "luoda mahdollisuuksia lasten itsensä toteuttamiseen", mutta sen kasvatustehtävä on vähintään yhtä tärkeä. Järjestäjien mukaan lasten kanssa täytyy osata keskustella poliittisista asioista ja heihin on juurrutettava oikeat arvot.

Uuden järjestön nimeksi on ollut tarjolla useita vaihtoehtoja, joista päättäminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Sunnuntaina järjestetyssä toisessa äänestyksessä nimeksi valittiin "Ensimmäisten liike", mutta järjestön johtajaksi nimitetyn Grigori Gurovin mukaan nimestä äänestetään maanantaina vielä kolmannen kerran. Todennäköisenä pidetään, että lopullisessa nimessä esiintyy sana "pioneerit". Valinta olisi looginen, sillä järjestön perustajat tunnustavat, että kyseessä on hyvin samankaltainen organisaatio kuin Neuvostoliitossa.

Kommersantin siteeraama tarkkailija Mihail Vinogradov Peterburgskaja politika -säätiöstä panee merkille ristiriidan pioneerijärjestön historiallisen roolin ja sen maineen välillä. Hänen mukaansa pioneereilla oli "tiettyä menestystä" ennen toista maailmansotaa, mutta myöhemmin se rappeutui samanlaiseksi "ideologisen rituaalin jäljittelyksi kuin Komsomol".

Tarkkailijan mukaan vallanpitäjien halu elvyttää neuvostoaikaisia käytäntöjä ei perustu historialliseen muistiin, vaan kollektiivisen alitajunnan stereotypioihin entisten aikojen paremmin käyttäytyneistä lapsista: "Jokaisena aikana on ajateltu, että nuoriso on pilalla. Olisi paljon parempi, jos lapset eivät istuisi älylaitteidensa parissa, vaan keräisivät metalliromua ja jätepaperia. Tämä tekisi heistä tottelevaisempia ja aattellisempia", toteaa Vinogradov.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti