sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Nuoret pakenevat pohjoisesta

Nuoriso muuttaa pois Karjalan tasavallan pohjoisosista, kertoo Daily Karelija. Syynä ovat koulutuksen ja terveydenhuollon heikko taso, opiskelumahdollisuuksien puute ja alhaiset palkat. Muuttoliikkeen seurauksena alueella on pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

Karjalan tiedekeskuksen tutkijoiden mukaan Venäjän arktisen alueen tutkitoimet kohdistuvat lähinnä uusiin sijoittajiin. Palkanlisää maksetaan vain niille opettajille ja lääkäreille, jotka ovat muuttaneet alueelle muualta. Paikallisilla yrityksillä ja ihmisillä ei ole oikeutta arktiseen tukeen, minkä takia kaupungeissa koulutuksensa nuoret saaneet eivät palaa kotiseudulleen. Lastensa perässä alueelta muuttavat pois myös keski-ikäiset.

Karjalan tasavallan pohjoisten piirien eli Kostamuksen, Belomorskin, Kemin, Louhen, Kalevalan ja Segezhan väestö on laskenut tämän vuoden alun lukujen mukaan 4,6 tuhannella hengellä noin 109 tuhanteen. Väkiluku on kasvanut vain Kostamuksessa muutamalla sadalla hengellä. 

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tilannetta on heikentänyt entisestään eurooppalaisen yhteistyön loppuminen ja läntisten markkinoiden sulkeutuminen. Metsäteollisuuden pysähtymisestä kärsii erityisesti Mujejärven piiri, jolle halutaan arktisen alueen tukea. Tutkijat panevat toivonsa lähinnä luontomatkailun kehittämiseen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti