lauantai 24. joulukuuta 2022

Viranomaiset ahdistelevat aktivistien perheitä

Venäjällä perhe on nykyään vastuussa "vihollisen" toimista kuten 1930-luvulla, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Turvallisuusviranomaiset tekevät kotietsintöjä ja pidättävät ulkomaille paenneiden aktivistien vanhempia. Tshetshenialaistyylinen ja stalinistinen verikosto on yleistynyt Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Poliisi ja turvallisuuspalvelu FSB tulivat Astrahanissa hakemaan liikekannallepanon aikana ulkomaille paenneen bloggari Vasili Shevtsovin vanhempia. Bloggaajan 55-vuotias äiti ja 60-vuotias isä jätettiin yöksi poliisiasemalle. Shevtsov ei tiedä pidätyksen syytä. Avioparilla ei ole asianajajaa, eikä heidän tytärtään päästetä tapaamaan heitä.

Poliisi on aiemmin tehnyt kotietsinnän Pussy Riotin jäsenten Anna Kuzminyhin ja Pjotr Verzilovin vanhempien luona. Jelena Verzilova kutsuttiin kuulusteluun Venäjän tutkintakomitean Moskovan päähallintoon. Poliisi ahdistelee myös lapsia: Arkangelin alueella viranomaiset kuulustelivat torstaina kuusivuotiasta tyttöä tämän isoäidin mielenilmauksesta.

Asianajaja Jevgeni Smirnovin mukaan turvallisuusviranomaiset ovat viime keväästä lähtien vierailleet toistuvasti ulkomaille muuttaneiden poliittisten aktivistien sukulaisten luona, rikkoneet ovia ja tehneet pidätyksiä. Näyttää siltä, että vallanpitäjät haluavat kostaa aktivistien Venäjälle jääneille omaisille, kuten tapahtui esimerkiksi Ivan Zhdanovin isän kohdalla. Aleksei Navalnin kannattajiin kuuluvan Zhdanovin isä sai vankeustuomion jo ennen Venäjän hyökkäyssodan alkamista.

Stalinin ajan Neuvostoliitossa oli käytäntönä, että vainot koskivat vallanpitäjien vastustajien lisäksi myös heidän sukulaisiaan. Tämä käytäntö on jatkunut Tshetsheniassa Ramzan Kadyrovin johdolla, sanoo asianajaja Dmitri Zahvatov. Asianajaja on itse törmännyt kahteen tapaukseen, joissa turvallisuusviranomaiset ovat painostaneet aktivistien ja toimittajien vanhempia. Käytännöstä on hänen mukaansa tulossa järjestelmällistä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti