lauantai 24. joulukuuta 2022

Tatarstanin itsenäisyyspyrkimykset voimistuvat

Venäjällä on vuoteen 2025 saakka kaksi presidenttiä, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Toinen on Putin Moskovassa ja toinen Rustam Minnihanov Volgan rannalla sijaitsevassa Tatarstanissa. Asiantuntijat selittävät Minnihanovin päätöstä pysyä presidenttinä tasavallassa voimistuvalla separatismilla.

Venäjän duuma päätti vuosi sitten, että maassa voi olla vain yksi presidentti. Tatarstanin parlamentti iski tällä viikolla Putinia selkään päättämällä, että tasavallan nykyinen johtaja jatkaa presidentin nimikkeellä virkakautensa loppuun saakka vuonna 2025. Sen jälkeen Tatarstanin johtaja nimetään "raisiksi", mikä arabiasta käännettynä tarkoittaa presidenttiä.

Telegram-kanavan haastattelemat politiikan tutkijat selittävät Tatarstanin parlamentin päätöstä Putinin heikkoudella ja tasavallan voimistuvilla itsenäisyyspyrkimyksillä. Abbas Galljamovin mukaan Venäjää odottaa lähitulevaisuudessa samanlainen separatismin aalto kuin 1980-luvun lopussa. 

Aleksandr Kynev sanoo, että Tatarstanin hitaus virkanimikkeen muuttamisessa kertoo Venäjän keskusvallan voimattomuudesta. Kreml ei nykytilanteessa halua mitään uusia konflikteja maan vahvimman kansallisen tasavallan kanssa eikä sillä ole kykyä ryhtyä voimatoimiin. Tatarstan noudattaa muodollisesti keskusvallan vaatimuksia, mutta tekee sen mahdollisimman kiireettömästi ja kyynisesti.

Leonid Gozmanin mielestä ainoastaan Tatarstan kykenee nykyään tämän kaltaisiin mielenosoituksiin. Venäjän hajoamistendenssi tulee kuitenkin jatkumaan ja maan koossa pysyminen on tulevaisuudessa epävarmaa. Fjodor Krashennikovin mukaan Minnihanov uskoo, että vuonna 2025 kukaan ei ole enää kiinnostunut Tatarstanin presidentin viran lakkauttamisesta.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti