perjantai 9. joulukuuta 2022

Puolet yrittäjistä sanoo korruption lisääntyneen

58 % venäläisyrittäjistä on törmännyt tänä vuonna korruptioon, kertoo talouslehti RBK. 21,5 % sanoo korruption lisääntyneen jonkin verran ja 30 % kertoo sen kasvaneen huomattavasti. Tiedot perustuvat Venäjän kauppa- ja teollisuuskamarin vuotuiseen kyselyyn.

Korruption pääsyyt ovat kyselyyn vastanneiden mukaan virkamiesten ahneus (39,5 %) ja rankaisemattomuus (34,4 %). 46,4 % yrittäjistä sanoo korruption vaikuttavan kielteisesti liiketoiminnan kehitykseen. Toisaalta 11,8 % on sitä mieltä, että se auttaa ratkaisemaan ongelmat nopeammin.

Korruptiosta eniten kärsivä ala on vastaajien mukaan jätehuolto. Korruptoituneiden alojen kärjessä ovat myös yritystoiminnan valvonta ja luvitus. Väärinkäytökset ovat lisääntyneet varsinkin valtionyhtiöiden hankinnoissa. Keskimääräinen lahjus on tällä alalla 22,5 % sopimuksen kokonaishinnasta.

Tämän vuoden tammi-lokakuussa tuomioistuimiin on lähetetty 8796 korruptioon liittyvää rikosjuttua, mikä on 10 % enemmän kuin viime vuonna. Venäjän tutkintakomitean johtaja arvioi niistä aiheutuneet taloudelliset tappiot 24,6 miljardiksi ruplaksi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti