tiistai 6. joulukuuta 2022

Venäjän alueiden verotulot ovat romahtaneet

Venäjän alueet lähestyvät vähitellen budjettikriisiä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Niiden tärkein tulonlähde, suuryritysten voitoistaan maksama vero, on romahtanut.

Yritysvero toi viime vuonna alueille 4,5 biljoonaa ruplaa eli kolmanneksen niiden omista tuloista. Tämän vuoden lokakuussa yritysveron määrä laski 40 % viimevuotisesta, arvioivat auditointi- ja kosulttiverkosto FinExpertizan asiantuntijat. Muut verotulot osoittavat pientä kasvua, mutta se ei riitä kattamaan menetystä. Tämän seurauksena alueiden kokonaistulot laskivat lokakuussa vuositasolla 6,6 % eli 1,3 biljoonaan ruplaan.

Eräillä alueilla verotulojen lasku on katastrofaalinen. Murmanskin alueella budjettitulot romahtivat lokakuussa 66,7 %, Krasnojarskin aluepiirissä 61,2 %, Hakassiassa 56,7 %, Tshukotkan autonomisessa piirikunnassa 53,2 %, Dagestanissa 49,7 %, Lipetskin alueella 42,5 %, Kurskin alueella 39,6 %, Tjumenin alueella 34,1 %, Vologdan alueella 31,5 % ja Kemerovon alueella 31,4 %.

Yritysverotulojen voimakas lasku johtuu FinExpertizan mukaan etupäässä "yritysten voittojen pienentymisestä taloudellisen toimeliaisuuden hidastuessa sekä ulkomaisen ja kotimaisen kysynnän vähentyessä". Alueiden tulojen kymmenen kuukauden kumulatiivinen kokonaissumma ylittää viimevuotisen 14,9 %, mutta ero on kaventumassa, ja se on muodostunut etupäässä vuoden ensimmäisen puoliskon öljy- ja kaasutuloista. Lokakuun luvut heijastavat käytännössä syyskuun ja aikaisemman periodin verokertymiä.

Tilanteen seurauksena alueista tulee entistä riippuvaisempia Venäjän hallituksesta. Kolmannella vuosineljänneksellä joka neljäs alue kärsi budjettivajeesta, ja eräillä alueilla luvut ovat kriittisiä. Esimerkiksi Tshetshenia käytti 38 % enemmän rahaa kuin keräsi veroja, Tuvan tasavalta 34 %, Dagestan 29 %, Magadanin alue 27 % ja Belgorodin alue 17 %. Ensi vuonna alueiden verotulojen kasvun odotetaan laskevan lähelle nollaa, ja inflaatio huomioon ottaen ne tulevat supistumaan.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti