keskiviikko 24. elokuuta 2022

"Venäjän wikipedia" sammui avajaisten jälkeen

Venäjällä on avattu Wikipedian kotimainen vastine Runiversalis, kertoo uutissivusto Meduza. Sen idea on yksinkertainen: kopioidaan aineisto venäjänkielisestä Wikipediasta, sensuroidaan se "Venäjän lakien mukaiseksi" ja sijoitetaan Venäjällä sijaitsevalle palvelimelle. Vastaava hanke on ollut suunnitteilla vuodesta 2010 lähtien, mutta nyt sille on ilmeisesti löydetty uudet, aikaansaavat tekijät. Runiversalisin mukaan he ovat "entisiä Wikipedian toimittajia". Projektin tavoite selviää sivuston Telegramista: jos Runiversalis alkaa toimia kunnolla, Wikipedia kielletään Venäjällä.

Runiversalisin tekijät kertovat avanneensa projektinsa 18. elokuuta, mutta tiedotusvälineet saivat kuulla siitä vasta 23. päivä. Joku ehti sivustolla jo käydäkin. Sieltä ei löydy Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan, mutta sen sijaan kokonaan venäläisestä näkökulmasta kirjoitettu artikkeli "erikoisoperaatiosta Ukrainassa". Tekijät lupaavat olla julkaisematta myös homojuttuja.

Runiversalis toimi muutaman tunnin ja katosi sen jälkeen "lukijoiden suuren kiinnostuksen ja DDoS-hyökkäystä muistuttavan poikkeuksellisen kuormituksen" seurauksena, kirjoittaa uutissivusto Fontanka.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti