maanantai 29. elokuuta 2022

Venäjän koululaisille järjestetään isänmaallisuuskasvatusta

Venäläiset koululaiset saavat tänä vuonna uuden viikoittaisen oppitunnin nimeltään "Keskusteluja tärkeistä asioista", kertoo verkkolehti Vazhnyje istorii. Kansallisen turvallisuusstrategian puitteissa järjestettävien tuntien tarkoitus on kasvattaa lapsista "patrioottisia ja isänmaataan rakastavia ihmisiä"

Opetusministeriö on käyttänyt oppimateriaalien valmistamiseen jo 22 miljoonaa ruplaa. Niissä kerrotaan, että sota Ukrainassa on "Kiovan hallinnon kiusaamisen ja sorron kohteeksi joutuneen Donbasin väestön suojelua", että "Donetskin ja Luganskin kansantasavaltojen asukkaat ovat venäläisiä, joten heidän paluunsa Venäjän yhteyteen on tärkeää", ja että "venäläiset sotilaat ovat sankareita".

Kahden ensimmäisen luokan oppilaita tullaan opettamaan rakastamaan Venäjän luontoa, sillä se on "isänmaanrakkauden ilmentymä" ja "osa valtavaa isänmaallisuuden tunnetta". Kolmannen ja neljännen luokan oppilaat siirtyvät "ajatukseen toimivasta isänmaanrakkaudesta". Apuna käytetään muun muassa isänmaata koskevia sananlaskuja. Esimerkkien jälkeen opettaja kysyy oppilailta: "Mitkä näistä sananlaskuista heijastavat ajatusta, että rakkaus isanmaata kohtaan ei ole vain kykyä ihailla sen kauneutta, vaan myös halua puolustaa isänmaatasi ja työskennellä, jotta isänmaastasi tulisi vielä kauniimpi ja rikkaampi?

Viidennen-seitsemännen luokan oppilaat siirtyvät etsimään ratkaisuja "sotilaallisen erikoisoperaation" kaltaisiin ongelmatilanteisiin: "Sotilaallisen erikoisoperaation tavoitteita ovat Kiovan hallinnon kiusaaman ja ahdistaman Donbasin väestön puolustaminen, Ukrainan aseistariisuminen ja Naton tukikohtien perustamisen estäminen. Venäjän armeija yhdessä Donetskin ja Luganskin kansantasavaltojen joukkojen kanssa toimii aktiivisesti näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Kollektiivisen lännen valtava sotilaallinen ja muu apu Ukrainan hallinnolle hidastaa sotatoimia ja kasvattaa operaation uhrien määrää", sanotaan tuntiskenaariossa.

Opettajan tulee kertoa oppilaille myös "venäläisistä sotilaista, jotka ovat Venäjän sankareita ja patriootteja". Sotilaiden "sankaritekojen" käsittelyn tarkoitus on "saada oppilaat ymmärtämään, että rakkautta isänmaata kohtaan ei tarvitse ilmaista suurilla sanoilla. Se ilmenee pienissä teoissa ja jokaisen oppilaan jatkuvassa menestyksessä."

Kahdeksannen-yhdennentoista luokan oppilaiden kanssa käytävissä keskusteluissa opettajan on sanottava, että "pelkkien iskulauseiden toistamisella ei tule patriootiksi", ja että "todella isänmaalliset ihmiset ovat valmiita puolustamaan Venäjäänsä ase kädessä".

Verkkolehden haastattelema opettaja ei torju ajatusta isänmaallisuuskasvatuksesta, mutta pitää oppimateriaaleja vastenmielisinä: "Tuntien ainoa tarkoitus on luoda lapsille positiivinen asenne vallanpitäjien toimia ja Venäjän armeijaa kohtaan. Kaikki muut aiheet, joita tunneilla aiotaan käsitellä - huolenpito lähimmäisistä, tiede, vanhusten päivä ja niin edelleen ovat mielestäni vain yhden päätavoitteen peittelyä." Opettajien mielestä tunneista tulee tylsiä, ja lapset tulevat istumaan niillä suutaan avaamatta.

Yksi verkkolehden haastattelemista vanhemmista on sitä mieltä, että lapset saavat kasvatuksensa kotona, eivätkä opettajat pysty heidän mieltään muuttamaan: "Tiedän, että tyttäreni ei kannata sotilaallista väliintuloa. Luulen, että hän on tarpeeksi viisas, ettei kerro siitä liian kovaäänisesti." Toinen vanhempi uskoo tuntien johtavan konflikteihin: "Tiedän tarkkaan joutuvani rehtorin puhuteltavaksi, ja että minulle sanotaan, että poikani esittää epäisänmaallisia mielipiteitä ja kiistelee opettajan kanssa. Olen varma, että hän tulee suu vaahdossa todistelemaan näkökantaansa. Olen tietysti huolissani, että tämä voi johtaa ikävyyksiin, sillä mehän näemme, miten ruuveja kiristetään. Mutta en halua myöskään käskeä poikaani pysymään hiljaa ja olemaan erottautumatta muista. Mielummin meidät kutsutaan puhutteluun ja erotetaan koulusta, ja me siirrymme kotiopetukseen."

Ennen lukuvuoden alkua opettajille on järjestetty koulutustilaisuuksia, joissa ovat esiintyneet muun muassa TV-propagandisti Margarita Simonjan ja ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova. Simonjan sanoi opettajille, että heillä voi olla omia mielipiteitään Ukrainasta ja Vladimir Putinista, mutta koska he työskentelevät valtion koulussa, heidän täytyy puolustaa valtion etuja. Valtion tiedotusvälineiden toimittaja Aleksandr Asafov kertoi, että kyselytutkimusten valossa kansa on jo tarpeeksi yhtenäinen, ja että opettajien tehtävä on opettaa lapsia palvelemaan isänmaata ja kasvattaa heistä sankareita. Asafov on kerännyt sopivia sankaritarinoita omalle sivustolleen.

Epäselväksi jää, miten koulut tulevat toimimaan, jos oppilaat eivät osallistu näille tunneille. Peritaatteessa ne ovat vapaaehtoisia, mutta samalla osa koulun opetusohjelmaa.

MTV:n uutiset reagoi aiheeseen päivää Venäjän uutisia myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti