tiistai 30. elokuuta 2022

Suomen tulli takavarikoi venäläisten käteiseuroja

Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoo, että Suomen tulli on alkanut takavarikoida Venäjälle palaavien matkustajien käteiseuroja.

Pietarilainen Juri kertoo palanneensa lauantaina Helsingin kautta Serbiaan tekemältään matkalta. Vaalimaalla häneltä takavarikoitiin kaikki hänen mukanaan ollut käteinen EU-valuutta, yhteensä 1390 euroa. Suomen tulli tarjosi Jurille mahdollisuutta luovuttaa rahat jollekin muulle Suomeen matkaavalle tai jättää ne säilytykseen ja noutaa ne seuraavalla kerralla kun hän saapuu maahan. Tulli kertoi Jurille, että EU-valuutan vienti Venäjälle on kiellettyä, ja poikkeuksen muodostavat vain "henkilökohtaiseen käyttöön" tarkoitetut varat sekä diplomaatti- ja konsuliedustustojen ja kansainvälisten järjestöjen käteiseurot.

Eurojen takavarikointi eri riipu mukana olevan summan suuruudesta, todetaan tullin Jurille antamassa tiedotteessa. Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuiksi varoiksi lasketaan vain yöpymiseen, ruokailuun, liikkumiseen ja ostoksiin varatut summat. Venäläisen tekemällä ulkomaanmatkalla käyttämättä jääneet rahat eivät kuulu henkilökohtaisen käytön piiriin.

Raja-aiheisessa Telegram-ryhmässä kerrotaan muista käteisen takavarikoinneista Suomen rajalla. Imatralla eräältä matkailijalta otettiin pois 9400 euroa pieninä seteleinä. Yleensä Suomen tulli ei kuitenkaan ole kinnostunut rahasummista, ja tarkastuksia suoritetaan vain poikkeustapauksissa. Sama koskee myös ostettuja tavaroita. Suomesta ostetusta puhelimesta ei vientirajoitusten takia kannata esittää tax free -kuittia, vaan useimmat heittävät pakkauksen pois ja irrottavat suojakalvon näytöstä.

Fontankan uutinen levisi nopeasti kymmeniin venäläisiin verkkolehtiin. Käteiseurojen vientikielto on ollut voimassa jo maaliskuusta lähtien, mutta siihen on ilmeisesti herätty vasta nyt, toteaa Venäjän uutiset

PS: Päivää meitä myöhemmin juttuun reagoi myös Yle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti