torstai 6. huhtikuuta 2023

Venäjä kampanjoi Wikipediaa vastaan

Venäjän vallanpitäjät ovat aloittaneet Wikipedian vastaisen propagandakampanjan, kertoo uutissivusto Agentstvo. Avointa nettitietosanakirjaa syytetään "vääristelyistä" ja Putinin "ihmisoikeusneuvoston" jäsenet vaativat sen kieltämistä.

Venäjän Wikimedian johtaja Stanislav Kozlovski on havainnut "äkillisen informaatiotulvan" tietosanakirjan ympärillä, mutta ei osaa sanoa, johtaako tämä Wikipedian kieltämiseen. Vuodesta 2012, jolloin Venäjällä hyväksyttiin laki verkkosivustojen kieltämisestä, Wikipediaa on toistuvasti uhattu estolla. Jos sivusto estetään, se ei ryhdy "taistelemaan valtiota vastaan" tai yritä kiertää estoa, sanoo Kozlovski.

Putinin "ihmisoikeusneuvoston" johtaja Valeri Fadejev kertoi tiistaina tarpeesta "sulkea Wikipedia". Tietosanakirjan artikkeleissa on hänen mukaansa paljon politiikkaa ja historiaa koskevia "vääristelyjä", mutta toistaiseksi sille ei ole vaihtoehtoa. Fadejevin mukaan "meidän on mahdollisimman nopeasti luotava vaihtoehto ja suljettava Wikipedia". Häntä tukee "ihmisoikeusneuvoston" jäsen Marina Ahmedova.

Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että "Wikipediassa on hyvin paljon vääristelyjä ja valheita, paljon historiallisia ja faktoihin liittyviä virheitä". Duuman tiedotuspolitiikan komitean puheenjohtaja Aleksandr Hinshtein on samaa mieltä, mutta myöntää, että "Wikipedia voidaan estää vasta sitten, kun sille on luotu kotimainen vastine".

Venäjän viranomaiset määräsivät helmikuun lopussa Wikipedialle kahden miljoonan ruplan sakon, koska se ei ollut poistanut "kiellettyjä" tietoja. Maaliskuussa sivustoa vastaan esitettiin vielä kaksi muuta samanlaista syytettä. Sensuurivirasto Roskomnadzor määräsi jo viime vuoden heinäkuussa hakukoneet ilmoittamaan, että tietosanakirja rikkoo Venäjän lakeja.

Maaliskuun lopussa virallinen Rossijskaja gazeta -lehti julkaisi artikkelin, jossa Wikipediaa kutsutaan "virtuaalisodan välineeksi". Kirjoittajan mukaan sivusto julkaisee "väärennöksiä, joista Wikipedia on tehnyt tieteellisiä faktoja". Kyse on muun muassa siviilien murhista Butshassa, hyökkäyksistä Mariupolin synnytyssairaalaan ja teatteriin sekä Zaporizhzhjan ydinvoimalan pommituksista.

Wikipedian venäläistä vastinetta on valmisteltu Putinin määräyksestä jo vuodesta 2019 lähtien. Kesäkuussa 2022 ilmoitettiin "Suureen venäläiseen tietosanakirjaan" perustuvan Znanija-portaalin perustamisesta. Digikehitysministeri Maksut Shadajevin mukaan sen pitäisi avautua vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Nyt portaalin osoite ohjaa "Suuren venäläisen tietosanakirjan" sivustolle, eikä Znanijan käynnistymisestä ole kuulunut tietoja.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti