perjantai 7. huhtikuuta 2023

Julkisalojen työntekijöistä tehdään trolleja

Venäjän julkisalojen työntekijät pakotetaan asentamaan puhelimiinsa sovellus, jolla kannatetaan maan hyökkäyssotaa Ukrainassa, kertoo verkkolehti The Insider. Käyttäjien on jätettävä kommentteja ja tykkäyksiä "isänmaallisiin" viesteihin ja julkaistava sotaa tukevia kirjoituksia omilla sivuillaan.

Julkisten alojen työntekijät ja Yhtenäisen Venäjän jäsenet pakotetaan asentamaan puhelimiinsa puolueen mobiilisovellus Agitator. Se antaa heille tehtäviä, jotka liittyvät Putinin hyökkäyssodan kehumiseen sosiaalisissa verkostoissa. Asiasta on kertonut ensimmäisenä valkovenäläisen Belsat-oppositiokanavan sivusto Vot tak.

Google Playsta ja App Storesta ladattava sovellus kehottaa päivittäin kehumaan erilaisia "isänmaallisia" materiaaleja. Useimmiten käyttäjän on kommentoitava viestejä V kontaktessa ja Odnoklassnikissa, joita johtaa Putinin hallinnon apulaispäällikön Sergei Kirijenkon poika Vladimir. Tehtävissä käsketään myös lisäämään kommentteihin tiettyjä hashtageja. Toisinaan riittää vain tykkäyksien laittaminen julkaisuihin.

Sovelluksen työpaikkansa määräyksestä asentanut tomskilainen valtion työntekijä kertoo sen olevan suljettu ulkopuolisilta. Tilin luominen edellyttää koko nimen, puhelinnumeron ja somelinkin lähettämistä Yhtenäisen Venäjän paikallisosastolle.

Kommentteja pyydetään usein hyvin pienillekin somekanaville. Tehtävien joukosta löytyy esimerkiksi linkki Za Donbass -nimiselle Telegram-kanavalle, jolla on alle 400 tilaajaa. Eräillä sen viesteistä on silti noin 10 000 katselukertaa. Kommentteja jättävät oikeat ihmiset eivätkä botit, toteaa Vot tak.

Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos käyttäjä ei jätä kommentteja. Rangaistuksista ei puhuta mitään, mutta julkisalojen työntekijät uskovat, että seurauksena voi olla työsuhteen katkeaminen. Krasnojarskilainen Yhtenäisen Venäjän edustaja kertoo, että puolueen jäseniä on käsketty julkaisemaan sotaa tukevia kirjoituksia myös omilla somesivuillaan.

Agitator on Vot takin mukaan käytössä lähes kaikilla Venäjän alueilla. Yhtenäisellä Venäjällä on myös toinen samankaltainen sovellus, jonka nimenä on Vverh.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti