keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Venäjän varjotalous on romahtanut

Venäjän epävirallinen talous on romahtanut ja yli miljoona ihmistä on jäänyt työttömäksi, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Varjotalous on tuottanut jopa kolmanneksen maan bruttokansantuotteesta.

"Harmaan talouden", pienyrittäjät ja heidän työntekijänsä käsittävä epävirallinen talous on kokenut pahimman shokkinsa kymmeneen vuoteen. Varjotaloudeksikin kutsuttu sektori tuotti ennen Ukrainan sotaa jopa kolmanneksen Venäjän bruttokansantuotteesta, arvioi Venäjän kansantalouden ja julkishallinnon akatemia RANHiGS. Nyt sen työvoima on supistunut 1,2 miljoonalla, kertovat maan tilastokeskuksen Rosstatin tilastot. 

Työntekijöiden määrällä mitattuna epävirallisen talouden koko on nyt alimmillaan vuoden 2011 jälkeen. Koronapandemian aikana se supistui 14 miljoonaan ihmiseen, ja nyt luku on 13,4 miljoonaa. Syitä lamaan ovat erityisesti Venäjän köyhimipiä alueita koskettanut liikekannallepano sekä väestön reaalitulojen lasku. Ihmiset kuluttavat vähemmän tavaroita ja palveluita, mistä kärsivät erityisesti yksityisviljelijät ja palvelualojen työntekijät. Epävarmuuden lisääntyminen saa ihmiset hakeutumaan virallisiin työsuhteisiin niiden tarjoaman sosiaaliturvan takia.

Rosstatin mukaan Venäjän työttömyysaste putosi viime vuonna historiallisen alhaalle 3,6 prosenttiin. Piilotyöttömyys voi kuitenkin olla lähes kolme kertaa suurempi. Virallisten tilastojen mukaan tämän vuoden alussa 4,2 miljoonaa venäläistä työskenteli osa-aikaisesti tai oli lomautettuna tai palkattomalla vapaalla.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti