keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Asepalveluksen välttely kallistuu

Asepalveluksen välttelyn hinta on noussut Venäjällä pilviin, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Moskovan pimeillä markkinoilla vapautus palveluksesta maksaa puoli miljoonaa ruplaa (5700 euroa).

Mustan pörssin välittäjien mukaan varusmiespalveluksesta vapauttava lääkärintodistus maksoi aiemmin 200-250 tuhatta ruplaa. Nyt hinnat ovat nousseet tiukemman valvonnan ja lisääntyneiden tarkastusten takia.

Palveluksen välttelystä on tullut myös monimutkaisempaa. Ennen Ukrainan sotaa varusmiespalvelukseen kutsutun piti käydä sairaalassa kolme kertaa saadakseen lääkärintodistuksen kutsuntatoimistoa ja B-luokan sotilaspassia varten. Nyt todistuksella saa vain puolen vuoden lykkäyksen. Sen jälkeen asevelvollisen on käytävä uudestaan sairaalassa diagnoosin vahvistamiseksi.

Välittäjien mukaan vaihtoehtona on hankkia sotilaspassi suoraan kutsuntatoimistosta. Asiakirjaan tehdään tällöin merkintä asepalveluksen suorittamisesta. Se maksaa viidestä kuuteen tuhatta euroa, ja maksuksi kelpaa vain valuutta. Vaihtoehto on suosittu etenkin niiden keskuudessa, jotka haluavat edetä urallaan.

Pimeillä markkinoilla on kysyntää myös vapautukselle liikekannallepanosta. Ne, jotka haluavat välttää sodan Ukrainassa, joutuvat maksamaan 1,5 miljoonaa ruplaa. Silläkään ei kuitenkaan saa sataprosenttista varmuutta. Kutsuntatoimistot lisäävät tällaiset "asiakkaat" armeijaan kutsuttavien henkilöiden luettelon loppuun.

Ufassa tuomittiin maaliskuussa paikallisen kutsuntatoimiston päällikkö Konstantin Vyropajev, joka oli myynyt sotilaspasseja jääkiekkojoukkue Salavatin pelaajille ja muille urheilijoille. Hän otti palvelusta maksuksi 170 tuhatta ruplaa ja lisäksi kelloja ja älypuhelimia. Tuomioistuin määräsi Vyropajeville kuusi vuotta ehdonalaista ja 1,8 miljoonan ruplan sakon.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti